• Smakelijk Nieuws
    • Food Trends
    • Nieuwe Producten
  • Smaaktest
    • Goede Smaak
    • Slechte Smaak
  • Smakelijk op Pad
    • Restaurants
    • Retail
    • Street Food
  • Etenswaardigheden

De Firma Smaak

Inspiration

DE FIRMA SMAAK

Expertise – Inspiratie – Trends – Food-Hot-Spots

“You don’t need a silver fork to eat good food.” – Paul Prudhomme

Je bent hier: Home / Smakelijk Nieuws / Food Trends / Food Trend 9: In de pot ermee! Het zelf fermenteren van groenten

Food Trend 9: In de pot ermee! Het zelf fermenteren van groenten

22 februari 2016 by René Kleinsmit Reageer

De Firma Smaak belicht de komende maanden 20 Food Trends die zich in 2016 gaan manifesteren. Deel 9: Het zelf fermenteren van groenten.

Gefermenteerde jalapeno pepers
Gefermenteerde jalapeno pepers

Een rode draad door de food trends van de afgelopen jaren maar ook de komende jaren is het zelf produceren van je voedsel. Je eigen brood bakken, een klein groentetuintje, wecken van groenten en jam, noem maar op. Een relatief nieuw begrip voor de meesten onder ons is fermenteren. Maar eigenlijk eten we bijna dagelijks wel iets dat gefermenteerd is. Producten als bier, koffie, wijn, salami en zuurkool zijn allemaal gefermenteerd. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en/of gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Van oudsher gebruiken we het fermentatieproces vooral om ons voedsel langer houdbaar te maken. Gefermenteerde producten worden vaak zuur en daardoor langer houdbaar. Tijdens het fermenteren worden antioxidanten aangemaakt en blijven vitaminen C behouden. Gefermenteerde producten zijn lichter verteerbaar, hebben een gunstig effect op de darmflora.

Het zelf fermenteren van groenten is de wellicht de makkelijkste methode om er thuis mee aan de slag te gaan. Alles wat je nodig hebt zijn een paar grote potten, relatief eenvoudige ingrediënten en wat inspiratie. Onlangs zijn een paar leerzame boeken uitgekomen die je daarbij kunnen helpen. Eén van die boeken is Over Rot van Meneer Wateentons. Begin eens eenvoudig met zuurkool of kimchi. Heb je de smaak te pakken dan wachten er tal van groenten en vruchten voor je om gefermenteerd te worden. Wat dacht je van bijvoorbeeld van gefermenteerde pittige radijsjes voor in je rauwkostsalade?

Kortom, fermenteren is leuk, relatief eenvoudig, smaakvol en voedzaam.

 

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)

Categorie: Food Trends Tags: fermenteren, kimchi, zuurkool

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

menu van de firma smaak – onze diensten

  • Interim Product Management
  • Conceptontwikkeling
    • Verpakkingsontwikkeling
  • Food Trends en Inspiratie

kennismaking met de firma smaak

  • René Kleinsmit – Food Innovator
  • Missie & Visie
  • Privacy & Cookie beleid
  • Neem contact met me op

Blog

  • Etenswaardigheden
  • Food Trends
  • Restaurants
  • Retail

Blog archief

  • oktober 2018
  • september 2018
  • november 2017
  • september 2016
  • augustus 2016
  • juni 2016
  • mei 2016
  • maart 2016
  • februari 2016
  • januari 2016
  • december 2015

Contact

René Kleinsmit
Molenstraat 63
7581 BM Losser
+31614846434
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookiebeleid

Privacy en Cookie statement

https://www.defirmasmaak.nl/privacy-cookie-beleid/

Copyright © 2025 · Magazine Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

 

Reacties laden....